„Hagyományos sváb ételek fesztiválja”
Aldebrő Község Német Nemzetiségi Önkormányzata 2006-ban alakult. Célja, hogy identitását megőrizze és erősítse, a német származású elődök hagyományait, kulturális örökségét ápolja és tovább örökítse.
A 2018. június 23-án megrendezésre került „Hagyományos sváb ételek fesztiválja” az idén is kiváló lehetőséget biztosított erre. A Német Nemzetiségi Önkormányzat, a helyi Nyugdíjas Klub hölgytagjai, a Szabadidősport Klub, a Tarnavölgye Általános Iskola tanárai a tanulók közreműködésével készítették a sült derelyét, elsősorban a hagyományos szilvalekváros és túros töltelékkel, de kóstolhattak a vendégek különféle ízesítésűeket is. A másik aldebrői specialitást, a fojtottat szintén megismerhették az ide látogató vendégek. A helyiek mellett más településekről is érkeztek sütő- és főzőcsapatok. Iliny, Nagyút, Cigánd különleges ételei, mint pl. a kásás káposzta, apró béles is színesítették a gasztronómiai palettát. Nagy sikere volt az ételkülönlegességeknek, hiszen a látogatók közül sokan most először találkozhattak sváb eredetű ételekkel és az elkészítési folyamatba is betekintést nyerhettek.
A gasztronómiai élvezetek mellé ebben az évben is színes kulturális műsor társult. Hagyományőrző csoportok léptek fel a rendezvényen. Az Aldebrői Tarnavölgye Általános Iskola tanulóinak, valamint a szintén aldebrői Edle Blumen tánccsoportnak a sváb tánc előadását is élvezhették a vendégek, valamint citerán előadott német dalokat is hallhattak.
Nagy öröm számunkra, hogy a fesztivál megrendezése ebben az évben is folytatódhatott. A visszajelzések alapján rendezvényünk kiemelkedően sikeres volt. Számos visszatérő vendégünk volt, akik már tavaly megismerkedhettek a hagyományos sváb ételekkel és szívesen jöttek az idén is. Elmondásuk szerint a fesztivál jó hangulata is vonzerő volt számukra.
A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.
A pályázat azonosítószáma: NEMZ-KUL-18-0283
Elnyert támogatás összege: 300 000 Ft
Aldebrői fojtott
Hozzávalók: vese, szív, nyelv, sertéshús, só, bors, fokhagyma, babérlevél, liszt
A belsőséget és a húst kis kockákra vágjuk és sok vöröshagymával pörköltnek készítem (sütöm, főzöm, bő szaftot csinálok) babérlevelet teszek hozzá. Mint a pörköltet – megfűszerezem ízlés szerint – sózom, borsozom. Ha félig puha a hús, akkor fokhagymás rántással berántom. A rántásba egy kevés cukrot és ecetet is tehetünk, valamint tejföllel dúsítjuk, ízlés szerint. Frissen sült puha kenyérrel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
Sült derelye
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő (amit tejbe felfuttatunk) 10 dkg margarin, 2 db tojás és ízlés szerint tejföl, hogy könnyű tésztát kapjunk.
A hozzávalókat összegyúrjuk könnyű tésztává és fél óráig kelesztjük. Ezután elnyújtjuk és túróval vagy lekvárral megtöltjük, és forró olajban kisütjük. Porcukorral megszórjuk.