Új autót vettek át az Aldebrői Polgárőrök.

A polgárőrség új Suzuki Vitara terepjárója mellett az önkormányzat által megnyert Renault Trafic autó is felsorakozott az ünnepségre.

Wingendorf János polgármester mindkét autót személyesen vette át a kereskedőtől és vezette haza Aldebrőre. A kisbuszt a község polgármestereként, a Suzuki Vitarát, a polgárőr egyesület tagjaként, korábbi elnökeként. Mindkét autóból nagyon elégedetten szállt ki Aldebrőn. Mint mondta ezek a korszerű autók jelentősen megkönnyítik majd a község életét, a polgárőrök munkáját.

Blahó László a Heves Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke adta át az Aldebrői Polgárőr Egyesület új szolgálati gépjárművét, a Suzuki Vitara terepjárót. Elmondta, hogy pályázatokon a polgárőr egyesületek egyre több új, korszerű autóhoz jutnak.  Országosan 2013-ban 140 autót, idén közel 450 autót vehettek át a polgárőrök.  Az Aldebrői egyesület 2009-ben már kapott egy leadott rendőrségi Lada Nívát, de az idő elszállt felette. Helyét az új terepjáró veszi át, jó pár évig segítve a polgárőrök munkáját.

Az egyesület nevében Krizner Zsolt elnökségi tag vette át az autót. Hangsúlyozta, hogy ez az autó az elmúlt 25 év áldozatos munkájának köszönhető, amiből mindenki kivette a részét. Különösen a már obsitos, szolgálat alól felmentett idős polgárőrök, akiket munkájuk elismeréseként 2012-ben az egyesület örökös tagjainak választott a közgyűlés.

Az aldebrői egyesület 1990-ben alakult és jelenleg 30 fővel működik. Aldebrő község belterületén és a környező szőlőhegyen, erdőkben, szántókon teljesítenek – jellemzően éjszaka – szolgálatot.

Tevékenységük eredményeként Aldebrő bűnügyi mutatói kiemelkedően jók. Ehhez jelentősen hozzájárul a lakosság összetétele is, akik zömében az 1700-as évek végén behívott sváb telepesek leszármazottai.

A svábokról mindenki tudja, hogy becsületes, szorgalmas, békeszerető nép, de azt már kevesen, hogy századok óta meg is védik a közösségüket.

Ezt állapította meg Lauka Gusztáv népkutató az 1870-es években.

„Éjjelenkint, a lakosság összes számához mérve, 4–8 sőt tizenketten is czirkálnak mint őrök a falu utczáin, éber figyelemmel őrködve a nyugvók vagyona, és személybátorsága felett. Az illyen szolgálatokat minden egyes lakos tartozik tenni, s a legkisebb zugolódás nélkül teszi is.”

Nincs ez másképpen ma sem.

A bűnmegelőzés kiemelt fontosságú feladata az önkormányzatnak,a  polgárőrség mellett, kettő fővel mezőőrség is működik a községben.

A község főútját, tereit, a pályázaton nyert korszerű IP kamerarendszer figyeli.

Az egyedül élő, idős embereket házi jelzőrendszer vagy a polgárőrség által juttatott, pánik gombként is működtethető riasztó rendszer védi. Riasztás esetén a SZEM mozgalomba szervezett szomszédok sietnek a bajbajutott segítségére.

A község bevezető útjain táblák figyelmeztetik az érkezőket,

„a községben polgárőrség, térfigyelő kamerarendszer működik,” a rosszban sántikálóknak ajánlatos elkerülni Aldebrőt.

Az önkormányzat és a polgárőrség rendszeres kapcsolatban áll a Füzesabonyi Rendőrkapitánysággal, a körzeti megbízottal, a rendőrjárőrökkel. Együtt eredményes lépnek fel a közrend, közbiztonság fenntartása érdekében.

Fükő László Gyula
Elnök

Aldebrő, 2015. október 30.